*alt_site_homepage_image*

Kovo 11-osios minėjimas Vilniaus rajone

decoration

1990 m. kovo 11 d., Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba paskelbė atkurtą, laisvą ir nepriklausomą Lietuvos valstybę. Vilniaus rajono savivaldybės švietimo ir kultūros įstaigos, kaip ir kasmet, iškilmingai mini Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kviečiame kartu pasižvalgyti po Vilniaus rajone vykusių minėjimų galeriją.

Informacija bus nuolat pildoma


Kovo 11-osios minėjimas Kalvelių „Aušros“ gimnazijoje

Kovo 10 dieną Kalvelių „Aušros“ gimnazijos mokiniai paminėjo Kovo 11-ąją, Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo dieną. Šventė prasidėjo kūrybine-pilietine improvizacija – viktorina „Laisva Lietuva“.

Jos metu mokiniai atsakinėjo į klausimus apie Lietuvą, diskutavo valstybingumo klausimais, dalijosi prisiminimais ir nuomonėmis. Mažųjų mokinukų klasėse  skambėjo dainos, eilėraščiai.  Gimnaziją puošė vaikų surengta paroda „Istorija prabyla lietuviškai“. Visiems buvo smagu pajausti, kad mes „tikrai mylime Lietuvą“. Džiaugiamės, kad  šiandien esame laisvi. Kokia Lietuva bus priklauso nuo mūsų. Puoškime tėvynę savo mažais ir dideliais darbais.

Kalvelių „Aušros“ gimnazijos istorijos mokytoja
Samanta Vitkovskaja


Kovo 11-ąją mini Vilniaus r. Pakenės Česlovo Milošo pagrindinė mokykla

Vilniaus r. Pakenės Česlovo Milošo pagrindinėje mokykloje minėjome Kovo 11-ąją – vieną svarbiausių dienų Lietuvai. Prisiminėme reikšmingiausius Lietuvai istorinius įvykius. Pradinių ir vyresnių klasių mokiniai pasveikino Lietuvą gražiausiomis eilėmis ir dainomis.


Kovo 11-osios minėjimas Paberžės „Verdenės“ gimnazijoje

Čia yra žemė, kuri pasaulio margume tėra pajūrio žalias rėžis, 
O jos trys milijonai pumpurų gyvuoja, gerdami Žemynos midų... 

Kovo 10 dieną gimnazijoje minėjome Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Minėjimo pradžioje skambėjo Lietuvos Respublikos himnas, kurį grojo instrumentinis ansamblis, giedojo visi, dalyvavę šventėje. Sveikinimo žodį tarė gimnazijos direktorė Violeta Dapkevičienė. Savo kalboje direktorė pabrėžė, kad turime džiaugtis ir didžiuotis tuo, jog gyvename laisvoje Lietuvoje, esame nepriklausomi, tačiau laisvė yra labai gležna ir ją nuolat reikia puoselėti. 

Šventinį minėjimą tęsė gimnazistų pasirodymai: ketvirtokės šoko lietuvių liaudies sceninį šokį „Trys siūleliai“, mažieji choristai dainavo dainą „Nupiešiu Lietuvą“, dvyliktokė Vita atliko dainą „Mano Lietuva“, o šokėjos – pagyvino dainą savo šokiu. Besibaigiant minėjimui salėje, gimnazijos instrumentinis ansamblis sugrojo dar vieną muzikinį kūrinį. Renginio vedėja Aneta dar kartą visiems ištarė poeto |Justino Marcinkevičiaus žodžius: „Tėvynę reikia nuolat kurti ir lipdyti, lipdyti ir kurti. Nes jeigu tik sustoji, tai jinai ir miršta“. Kovo 11-osios minėjimą baigėme gimnazijos kieme, kur grupė pradinių klasių mokinių atliko šokio kompoziciją „Mano namai“. 

Visą dieną, pertraukų metu, šventinę nuotaiką gimnazijoje kūrė skambančios lietuviškos dainos, o mokiniai galėjo gilintis į Lietuvos istoriją, skaitydami informaciją stenduose bei demonstruojamose pateiktyse, kurias paruošė istorijos mokytojai. 

Dėkojame visiems už šventės organizavimą bei dalyvavimą joje. Švęskime laisvę!

 

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui V. Kaziūnienė


Kovo 11-ąją įprasmina patriotiški renginiai ir paramos Ukrainai simboliai

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena šiemet įgauna kitą prasmę. Šiųmetinė Kovo 11-oji reiškia viltį ir išsilaisvinimą. Norisi, kad kuo greičiau tokią datą į savo istoriją įsirašytų ir broliška ukrainiečių tauta.

Ketvirtadienio rytą kovo 11-osios – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą rinktinės vadas Darius Škarnulis ir Kenos pasienio užkardos vadas Marius Barkauskas instruktažo metu pasveikino bei apdovanojo Kenos pasienio užkardos pareigūnus. Trečiojo laipsnio pasižymėjimo ženklas „Valstybės sienos sargyboje 10 metų“ įteiktas Kenos pasienio užkardos jaunesniajai specialistei Jolantai Karpovičienei. Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus pasienio rinktinės Vado padėkomis apdovanoti – Kenos pasienio užkardos jaunesnieji specialistai – Ernestas Mikulskis (Ernest Mikulski), Loreta Zenkevič, Katrina Liudkevič.

Kartu su tarnybos bendruomene, VSAT Vilniaus pasienio rinktinė dalyvavo nuotoliniame Lietuvos Nepriklausomybės dienos minėjime, klausėsi Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarės, politikės ir aktyvios visuomenės veikėjos, televizijos laidų vedėjos Nijolės Oželytės.

Kaip ir visi Vilniaus pasienio rinktinės padaliniai, VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Pavoverės pasienio užkarda nenutrūkstamai dalyvauja įvairiose paramos akcijose Ukrainai. Užkarda aktyviai sureagavo į Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ paskelbtą akciją ir šiuo metu renka paramą kūdikiams Ukrainoje.Minint Kovo 11-ąją rinktinė ir visi padaliniai viltingai nušvito ne tik Lietuvos trispalvėmis, bet ir Ukrainos vėliavos spalvomis. 

VSAT Vilniaus pasienio rinktinė


Solidarumo akcija „Taikos balandis“

Kovo 10 dieną visa Rukainių gimnazijos bendruomenė prisijungė prie solidarumo akcijos „Taikos balandis”, kurią inicijavo socialinė pedagogė J. Bliznikė ir bibliotekininkė A. Juckevič.  Šia akcija norima prisidėti prie solidarumo ir vienybės išreiškiant palaikymą ukrainiečių tautai, už taiką pasaulyje. Gimnazijos langai buvo papuošti piešiniais – balandžiais su ukrainietiška atributika. Visi gimnazijos mokiniai ir mokytojai pasipuošė baltais drabužiais, nes balta spalva yra harmonijos, taikos spalva, kuri simbolizuoja šviesą, viltį, ramybę.

 Taip pat paminėjome Kovo 11-ąją – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Lenkų kalbos mokytoja L. Kuzborska 5-8 klasių mokiniams priminė svarbiausius Kovo 11-osios įvykius. Vėliau mokiniai pademonstravo puikias Lietuvos istorijos žinias spręsdami kryžiažodį ,,Ką žinai apie  Lietuvą?“ Istorijos mokytoja R. Jachimovičienė IG, IIIG, IVG klasių mokiniams parengė viktoriną ,,11 klausimų apie Kovo 11-ąją”, kurioje geriausias žinias parodė IVG klasės mokinė B. Kuzmina. Taip pat istorijos mokytoja pakvietė gimnazistus į netradicinę istorijos  pamoką  ,,Ką reikėtų žinoti apie Ukrainos istoriją?” Šią Ukrainos istorijos pamoką vedė istorikas, Vilniaus universiteto prof. Alfredas Bumblauskas. Pamokoje akcentuoti svarbiausi ilgus amžius besitęsiančios Ukrainos istorijos faktai, atskleidžiantys bendrą Lietuvą ir Ukrainą jungiančią istoriją. Išgirstos mintys privertė susimąstyti apie kiekvieno piliečio, mokyklos bendruomenės indėlį į valstybės saugumą, pasiryžimą ginti ir puoselėti tautos tradicijas. Priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniai ir 1-4 klasių mokiniai piešė piešinius, skirtus Kovo 11-ajai dienai, žiūrėjo filmuką „Lietuvos kelias į 1990 m. kovo 11-ąją“, dalyvavo viktorinoje „Aš pažįstu Lietuvą“. 1c-4c klasių mokiniai dalyvavo tarptautiniame 1-4 klasių mokinių integruotame informacinių technologijų, dailės ir muzikos projekte „Švenčiu Lietuvą“. 

Per klasės valandėles 5-8 klasių mokiniai diskutavo tema „Kaip aš suprantu žodį laisvė?“ Taip pat rinko žymių žmonių mintis apie laisvę, įdomiausias mintis užrašė. IG-IVG klasių vadovai pakvietė mokinius atviram pokalbiui tema ,,Dėl ko aukotųsi šiandienos Lietuvos didvyris?“


Kovo 11-osios minėjimo akimirkos Lavoriškių Stepono Batoro gimnazijoje

Šventės proga pradinukai surengė Gedimino pilies maketų kūrybinę parodą.  Per šventinį susitikimą prisiminėme istoriją, pažiūrėjome mokinių parengtą pristatymą, mokytojai dalyvavo viktorinoje, kur galėjo pasidalinti savo žiniomis apie Lietuvą. O taip pat visi smagiai pažaidėme lietuvių liaudies žaidimus bei visos bendruomenės flešmobą. Laisvė – tai džiaugsmas, kuriuo ir dalijomes gimnazijos bendruomenėje.


Ketvirtadienį, RDKC Savičiūnų skyriuje susirinkusieji minėjo Kovo 11-osios šventę ir pagerbė didvyrius, kurie gynė mūsų gimtąjį kraštą. Skatindami vaikus domėtis tėvynės praeitimi bei kartu džiaugtis, jog esame laisvi, Savičiūnų kultūros skyrius subūrė mažuosius į edukacinį užsiėmimą. Kartu su vaikais buvo sukurtas Lietuvos laisvės medis.


 Virtualus koncertas „Sveikinimų puokštė Lietuvai“

Kovo 11-oji mums visiems yra didelė ir džiugi šventė. Negalėdami gyvai susitikti su draugais iš kitų įstaigų, pandemijos dėka gavome progą persikelti į naujovišką, virtualią erdvę. Būtent taip Kovo 11-osios proga Vilniaus rajono vaikų balsai, šokiai ir eilės susipina į nepakartojamą, gražų bei spalvingą virtualų koncertą „Sveikinimų puokštė Lietuvai“. Koncerte dalyvauja: 

  • Vilniaus r. Nemėžio vaikų lopšelis-darželis
  • Vilniaus r. Marijampolio vaikų lopšelis-darželis
  • Vilniaus r. Kabiškių vaikų lopšelis-darželis
  • Vilniaus r. Vaidotų mokykla-darželis „Margaspalvis aitvarėlis“
  • Vilniaus r. Rukainių gimnazijos Rukainių ikimokyklinio ugdymo skyrius
  • Vilniaus r. Rukainių gimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupė
  • Vilniaus r. Glitiškių vaikų darželio Anavilio ikimokyklinio ugdymo skyrius
  • Vilniaus r. Maišiagalos vaikų lopšelis-darželis
  • Vilniaus r. Nemenčinės vaikų darželis

Organizavo ir įgyvendino Vilniaus r. Nemėžio vaikų lopšelio-darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui, meninio ugdymo vyresnioji mokytoja Ana Jusevič.


Sveika būk, taip laukta, pavasarį parėjusi…

„Kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka,
Tai mūsų tėvynė, graži Lietuva;
Čia broliai artojai lietuviškai šneka,
Čia skamba po kaimus Birutės daina“.
Maironis

Kovo 11-oji – nepaprastai svarbi diena Lietuvai. 1990 metais Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba paskelbė Lietuvą laisva šalimi. Tuo metu buvo pasirašytas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktas. Praėjusį penktadienį, kovo 11 d., Lietuva minėjo 32-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines.

Šia proga daugelyje mūsų šalies miestų ir miestelių vyko daugybė šventinių renginių ir koncertų. Prie šių iškilmių prisijungė ir Rudaminos daugiafunkcinis kultūros centras. Kovo 13 dieną šioje kultūros įstaigoje vyko šventinis koncertas „Sveika būk, taip laukta, pavasarį parėjusi…“

Šventė prasidėjo vaizdo įrašo „Lietuva“ demonstravimu. Šiame video buvo parodytas labai sunkus ir skausmingas mūsų šalies kelias į laisvę. Gražų šokį su juostelėmis sušoko vaikai iš lietuvių liaudies šokių kolektyvo „Žiogeliai“. Po to visi žiūrovai ir kolektyvai kartu sugiedojo Lietuvos himną.

Šventinio koncerto metu scenoje pasirodė RDKC veikiantys kolektyvai ir svečiai iš Vilniaus. Pirmasis su savo menine programa koncertavo vyrų choras „Varpas“. Choras buvo įkurtas 1955 metais Vilniuje. Kolektyvo įkūrėjas – Juozas Vanagas. Sėkmė ir pripažinimas chorą lydėjo daugiau nei 20-tyje Europos, Lotynų Amerikos ir Azijos valstybių scenų, jų tarpe tokiose šalyse kaip Kuba ir Šiaurės Korėja. „Varpas“ – nuolatinis Dainų švenčių dalyvis, vyrų chorų konkursų laureatas, net 23 metus laimėdavo geriausiojo Respublikos vyrų choro vardą, Lietuvos radijuje ir televizijoje įrašė daugiau nei 150 kūrinių. Nors prabėgę dešimtmečiai praretino choristų gretas, tačiau ir dabar „Varpo“ atliekamos dainos skamba įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, savo giesmėmis choras ne retai puošia Šv. Mišias bažnyčiose. Choro repertuare yra Europos senosios muzikos meistrų, lietuvių ir pasaulio tautų liaudies dainos, lietuvių ir užsienio kompozitorių klasikinės, sakralinės ir kitų žanrų muzikos kūriniai. Šio kolektyvo meninis vadovas ir dirigentas - Tomas Vavilovas, koncertmeisterė - Vilma Pečiukonytė, o prezidentas - Alfredas Basevičius. Koncerto metu „Varpas“ atliko daug nepaprastai gražių kūrinių, tarp jų ir žinomo lietuvių kompozitoriaus Juozo Tallat-Kelpšo dainą pagal poeto Maironio žodžius „Kūrybos laukai“, o taip pat kitų lietuvių kompozitorių kūrinius. Tai buvo pirmasis šio kolektyvo pasirodymas Rudaminoje. Publika negailėjo savo rankų ir garsiai plojo šiam chorui.

Meninę programą tęsė Vilniaus rajono kolektyvai. Scenoje pasirodė žinomi ir visų mėgstami ansambliai, tokie kaip: vokalinis ansamblis „Gija”, mišrusis choras „Pagirių dainoriai”, folklorinis ansamblis „Verdenė“, liaudies dainų ir šokių ansamblis „Rudomianka“. Žiūrovus ypač sužavėjo ir sugraudino lietuvių liaudies šokių kolektyvo „Žiogeliai“ pasirodymas, kurio metu vaikai pristatė tokius šokius, kaip „Gyvataras“, „Vyželė“, „Ciceliukė ir Marceliukė“ bei „Rolenderis“. Reikia pažymėti, kad kai kurie šio ansamblio vaikai scenoje pasirodė pirmą kartą. Publika džiugino taip pat ir soliniai pasirodymai. Savo meninį talentą turėjo progą pademonstruoti Rudaminos „Ryto“ gimnazijos mokinė Augustė Veikšnytė, kuri atliko lietuvių liaudies dainą „Siuntė mane motinėlė“.

Lietuvos gyventojai džiaugiasi tuo, kad šiandien gali gyventi laisvoje valstybėje. Tačiau pasaulyje vis dar yra šalių, kurios kovoja už savo laisvę ir nepriklausomybę. Viena iš jų – Ukraina. RDKC taip pat prisijungė prie pasaulinės solidarumo akcijos „Slava Ukraini“. Koncerto metu ansamblio „Rudomianka“ solistė Gabrielė Zdanavičiūtė atliko Ukrainos dainininkės Jamalos – 2016 metų  Eurovizijos konkurso nugalėtojos - dainą „1944“. Tokiu būdu RDKC išreiškė savo paramą Ukrainai, kurios laisvės kaina kasdien vis auga.

Į šventinį minėjimą Rudaminoje atvyko Vilniaus rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Lilija Andruškevič. „Savo ir Vilniaus rajono merės Marijos Rekst vardu noriu visus pasveikinti su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Kaip svarbi laisvė ir nepriklausomybė, galime suprasti, stebėdami įvykius pasaulyje ir tai, kas vyksta kaimyninėse šalyse. Taigi džiaukimės tuo, ką šiandien turime, o svarbiausia – savo šalies nepriklausomybe. Su mūsų visų šventeSu švente, Lietuva!” – savo kalboje sakė Lilija Andruškevič.

Po iškilmingo koncerto visi artistai buvo pakviesti kartu nusifotografuoti, kad ilgam įsimintų akimirkos, praleistos švenčiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Lietuvos nepriklausomybė buvo siekis, kuris suvienijo tautą ir uždegė širdis. Kokia stipri ir vieninga buvo mūsų tauta prieš 32 metus. Rudaminos daugiafunkcinis kultūros centras visiems linki, kad ir šiandien Lietuvos gyventojai neprarastų tikslo, kuris juos vienytų jau laisvoje šalyje: pagarbos vieni kitiems, vienybės ir tėvynės gerovės siekio. Reikia mylėti ir tikėti Lietuvos ateitimi. Valstybę turėsime tokią, kokie būsime mes – jos piliečiai.


Orientavimosi varžybos „Bėk Valstybės pažinimo keliu“

Kovo 10 dieną Vilniaus r. Kyviškių pagrindinės mokyklos 1-4 bei 5-9 klasių mokiniai dalyvavo orientavimosi varžybose „Bėk Valstybės pažinimo keliu“, kurios buvo skirtos valstybės Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Varžybų pagrindinis tikslas – ugdyti mokinių asmeninius bei komandinius įgūdžius, patikrinti mokinių žinias apie gimtąjį kraštą. Varžybose dalyvavo septynios 1-4 klasių bei šešios 5-9 klasių komandos.

Mokiniai, naudodamiesi žemėlapiu, turėjo kuo greičiau pasiekti žemėlapyje pažymėtus vietovėje esančius kontrolinius punktus. Kiekviename kontroliniame punkte (jų buvo 11) mokiniai radę klausimą, atsakymų lape turėjo užrašyti teisingą atsakymą. Vos gaudydami kvapą, bet susijaudinę ir laimingi dėl patirtų įspūdžių, orientavimosi sporto varžybų finišą pasiekė visos 13 komandų.

Skaičiuojant taškus buvo atsižvelgta į greitį bei teisingai užrašytus viktorinos atsakymus. Visi viktorinos klausimai buvo susiję su Lietuvos istorija, sėkmė lydėjo geriausias istorines žinias turinčius mokinius. Džiugu, kad mokiniai prisimena šalies prezidentų pomėgius, geba įvardinti Lietuvai svarbias datas, žino istorinius veikėjus. Laimėtojų komandos „Legenda“ kapitonas pasakojo, jog „buvo labai smagu! Daug bėgiojom, ieškojom paslėptų punktų ir norėjom laimėti prieš kitas komandas“.

Visi dalyviai ir laimėtojai buvo apdovanoti OP projekto kaklaskarėmis, raktų pakabukais bei diplomais.

Varžybas organizavo fizinio ugdymo mokytojas Tomas Stankevičius bei lietuvių kalbos mokytoja Eleonora Mialdun.

Dėkojame pradinio ugdymo mokytojoms – Irinai Mickevič, Anželikai Grablevskai, Miroslavai Savčenko, Irenai Volčak bei istorijos mokytojai Alinai Svatkovskai už pagalbą organizuojant varžybas.


Įvertinkite naujieną